24 Mart 2010 Çarşamba

TAE KWON DO

Taekwondo Kore milli sporu ve ayni zamanda dünyanın en çok sporcusu olan bir dövüş sanatıdır.Uzakdoğu sporlarda sadece Japonya dan  judo ve Kore’den Taekwondo olimpik sporudur.
Taekwondo 3500 yıl geçmişine rağmen ikinci dünya savaşından sonra hızla gelişti ve organize olmaya başladı.
Taekwondo’yu başka sporlardan ayıran özelliği güçlü ayak teknikleri ve rakipten uzak kalmak şartı ile rakibi uzaklaştırmaktır.
Taekwondonun adı 3 kelimeden oluşmuştur:
태 (TAE): Dövüş ve ayakla kırmak anlamına geliyor.
권 (KWON): Dövüş ve elle kırmak anlamına geliyor.
도 (DO): Yol anlamına geliyor.
Taekwondo'da tecrübe ve ustalığı belirtmek üzere, diğer pekçok Uzakdoğu kökenli savaş sanatında olduğu gibi, elbisenin üzerine bağlanan kuşaklar kullanılır. Bu kuşaklar sırayla; beyaz, sarı, yeşil, mavi, kırmızı, siyah renklerdedir. Derecelendirmeyi kolaylaştırmak için, her iki kuşağın arasında bir de ara kuşak bulunur ve bu kuşak, öncesindeki ve sonrasındaki kuşakların rengiyle anılır; sarı-yeşil kuşak, kırmızı-siyah kuşak gibi. 4 ayda 1 kuşak sınavı yapılır, başarılı olanlar bir üst kuşağa geçerler. Başarıya göre ara kuşakları atlayarak yükselmek de mümkündür.
Siyah kuşak en üst kuşaktır. Fakat siyah kuşağın da dereceleri bulunmaktadır. Bunlar, 1.Dan, 2.Dan, 3.Dan, 4.Dan, 5.Dan, 6.Dan, 7.Dan, 8.Dan ve 9.Dan'dır. Her Dan derecesi arasında belli bir bekleme süresi vardır. Bu süre Dan derecesi kadar yıldır. Örneğin, 4.Dan olan birisi 5.Dan'a geçmek için 4 sene beklemek ve ardından bir imtihana girmek zorundadır.
Bir sporcunun siyah kuşak olabilmesi için 16 yaşından gün alması gerekmektedir. Yaşı tutmuyorsa siyah kuşak yerine Pum kuşak alabilir. Pum kuşağın dereceleri ise 1.Pum, 2.Pum ve 3.Pum'dur.
Taekwondo’da 3 çeşit yarışma vardır:
1-    Gyorugi : Müsabaka anlamına geliyor ve bir Taekwondocu , tekniğini ve bilgisini rakibe karşı, içinde kin duygusu bulundurmadan ölçmesidir.
Taekwondo müsabakaları dövüş sporların arasında en güvenlisi denilebilir, zira müsabaka zamanında sporcular koruyucularla donatılmış oluyorlar.
Kullanılması şart olan bu koruyucular:
a)    Kask veya baş koruyucu
b)    Dişlik
c)    Self guard: Vücut koruyucu
d)    Kol koruyucu
e)    Eldiven
f)    Nanshim: veya Kogi (Kasık koruyucu)
g)    Kaval koruyucu 

2-    Poomse: Beceriler üzerine odaklanmış modeller kalıplar oluşturarak, beceri ve hareketlerin geliştirilmesini sağlayan standardize edilmiş kalıp hareketlerdir.Her Taekwondocu bu standart hareketleri takip ederek ve uygulayarak daha zor becerileri yapma yeteneği kazanabilir Hayalî olarak yapılan hücum ve savunma tekniklerinin toplamıdır. Barış zamanlarında da savaşma tekniklerinin çalışılması gereği esasına dayanır. Bütün hareketler ve teknikler, bir rakip olmadan uygulanabilir. Rakipler zihinde canlandırarak uygulanır.

3-    Hanmadang: Genel Taekwondo anlamına gelen bir terimdir ve Hanmadang’da amaç genel becere yarışmasıdır.
Bu genel becereler:
A)    Kiyokpa : Sert cisimleri kırmak anlamına gelir ve sporcu bir noktaya konsantre olup iyi nefes alarak ve belli bir hıza sahip olduktan sonra vücudunun sert kısımları ile (yumruk, ayaküstü, kaval, kol, dirsek, diz ve kafa) sert cisimleri kırması lazım.
B)    Hosinsul (Kendini Savunma): Bütün teknikleri kullanarak kendini rakibe karşı savunmadır. Bu nedenle "hosinsul"da olduğu gibi tek başına uygulanamaz. Bu esas için tekvandocunun karşısında, ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini görebileceği bir rakip olmalıdır.
C)    Yaratıcı poomse : Yani standart kalıpların dışına çıkıp, hayal ve yeteneğini kullanarak kendi poomsesını icat ve icra etmenin anlamına gelir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BlogOkulu Gadgets